Харчова алергія зустрічається частіше, ніж ви думаєте. І, на жаль, частота цієї патології зростає. За даними CDC, поширеність харчової алергії серед дітей зросла з 3,4% у 1997–1999 роках до 5,1% у 2009–2011 роках. А згідно сучасних досліджень ця цифра вже близько 8%. І хоча деякі реакції на їжу це не алергія, а деякі діти “переростають”, харчова алергія залишається значною проблемою і може виникнути навіть у дорослому віці.
Найбільш поширені харчові алергії
Проте виявити продукт-провокатор алергічних реакцій досить легко. У дітей понад 95% харчових алергій є наслідком контакту з одним з дев’яти алергенів.
Тому пропонуємо вам список, який допоможе запам’ятати ці харчові алергени, а також кроки, які ви можете зробити, щоб знизити ризик появи алергічної реакції у вас чи вашої дитини. То ж, топ харчових алергенів:
Алергія на молоко
У продуктових магазинах, меню ресторанів та рецептах страв дуже часто зустрічаються молочні продукти. Тому ця алергія одна з найбільш “незручних”. На щастя, завдяки підвищенню обізнаності громадськості, є численні безмолочні альтернативи звичайним продуктам (багато з яких із сої та мигдалю), є позначки в меню та на етикетках товарів, що цей товар/страва містить чи не містить молокопродукти.
Алергія на яйця
Яйця є ще одним поширеним харчовим алергеном. У людей розвивається чутливість до білка, який міститься або в яєчному білку (частіше), або жовтку (значно рідше). На щастя, замінники яєць також є, і більшість людей переростають алергію на яйця до 16 років.
Алергія на пшеницю
Як алерген, пшениця є одним із найчастіших підозрюваних. Вона міститься навіть в продуктах, про які ви, можливо, і не здогадувались: морозиво, соєвий соус і хот-доги, наприклад. Ось чому так важливо уважно читати етикетки.
Алергія на сою
Через її використання в дитячих сумішах соя може становити значну проблему для маленьких дітей з алергією. Крім того, як і пшениця, соя є ще одним харчовим продуктом, який потрапляє в оброблені харчові продукти, такі як цукерки та м’ясні продукти.
Алергія на арахіс
Деякі люди з алергією на арахіс можуть мати особливо важкі реакції, включаючи анафілаксію. Арахіс використовується в багатьох цукерках і випічці, він популярний в кулінарії, тому якщо маєте алергію на арахіс завжди ретельно читайте склад і помітки, а в ресторанах перепитуйте чи містить страва цей продукт.
Алергія на горіхи
Щоб не плутати з арахісом (який, доречі, відноситься до бобових) запам’ятайте шість деревних горіхів, які найчастіше перевіряються при лікуванні алергії. Це волоські горіхи, мигдаль, фундук, пекан, кешью та фісташки. У багатьох людей з алергією на один горіх часто виникає алергія на інший.
Алергія на рибу
Алергія на рибу відноситься до числа тих, які можуть розвинутися в більш пізньому віці. Але є позитивна новина – через біологічні відмінності між рибами та молюсками людина, яка страждає на алергію на тунця, не обов’язково матиме алергію на лобстера.
Алергія на молюски
Алергія на молюсків зазвичай розвивається у дорослому віці. Крім того, людина з алергією на молюсків може не мати однакової алергічної реакції на всі молюски. Наприклад, певній людині слід уникати омарів, креветок і крабів, а устриці і гребінці можна їсти.
Алергія на кунжут
Через зростання кількості випадків алергії кунжут нещодавно був доданий до списку головних харчових алергенів. Закон 2021 року про безпеку харчової алергії, лікування, освіту та дослідження вимагає, щоб усі продукти з кунжутом маркувалися спеціальним чином, починаючи з 2023 року.